Ökolábnyom nélküli élet

Európa öko-forradalmára, aki csak futócipőből vesz újat

Európa legismertebb ökoforradalmára biciklivel fejleszti az áramot, kizárólag használt ruhákat vásárol, és esővizet használ a fürdéshez, hogy bebizonyítsa milyen jelentős szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás a környezetvédelemben. A magát Low Impact Mannak hirdető belga Steven Vromman több követőre is talált, miután bizonyította, hogy életmódjával csaknem 60 százalékkal csökkenthetőek a közüzemi számlák.

A környezetvédelmi szaktanácsadóként dolgozó Vrommant 2008-ban döntött úgy, hogy hátat fordít addigi pazarló életének, és új szokásokat vezetett be. Folyamatosan megosztja tapasztalatait internetes oldalán, ahol az érdeklődők ahhoz is segítséget kaphatnak, hogy mit tegyenek, ha a nyomdokaiba akarnak lépni.

 

Mekkora az ökolábnyomod?

Az ökolábnyom fogalma először a 70-es években merült fel. Két kanadai ökológus találta ki. Azt fejezi ki, hogy egy ember (vagy család, város, ország stb.) mennyire terheli meg a környezetét, mekkora területre van szüksége a Föld bolygón, ha az életét a jelenlegi módon éli tovább.

Ma már Globális Lábnyom-hálózat (Global Footprint Network) fejleszti ezeket a számításokat, ezeket különböző kalkulátorok formájában az interneten is elérheted (pl: http://ecofoot.org, http://www.myfootprint.org, http://www.kothalo.hu/labnyom/).

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy mennyire vagyunk pazarlóak a Föld korlátozott erőforrásaival. Egy emberre, a mai népességszám mellett nagyjából 2,2 hektár terület járna. Ez lenne a jó öko-lábnyom méret. Egy átlag amerikai ezzel szemben több mint 10 hektárt, egy angol 5,6 hektárt, de például egy indiai csak 0,5 hektárt "használ". A magyar átlag 2,7 hektár körül van, ami jó egy amerikai polgárhoz képest, de még mindig nem jó a Föld szempontjából.

Ez a weboldal azért jött létre, hogy a magyar családok figyelemmel tudják követni ökolábnyomukat, és le tudják azt fogyasztani :-) 

A weblapon lehetőséged van a családi regisztrációra, és rendszeres ökolábnyom-számításra. Ezen kívül beszélhetsz a többiekkel, zöld trükköket és lábnyom-kisebbítő praktikákat olvashatsz, szakértőkhöz fordulhatsz. Értesülhetsz a rendezvényeinkről és kitelepülésekről, felíratkozhatsz a hírlevelünkre.

Ha Te is úgy gondolod, hogy fontos a bolygónk jövője, a tisztább és élhetőbb környezet, ha csökkenteni akarod a családod ökolábnyomát, köztünk a helyed!

Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat, mint az élelmiszer vagy az energia. A Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 7,1 milliárd ember, vagyis minden emberre 1,6 hektár jut. Ez az a szám, amivel még fenntartható a fejlődés. De mivel a népesség egyre nő, és ezáltal a hulladék mennyisége is, a probléma egyre kezelhetetlenebbé válik – hiszen a Föld területe nem fog változni. Egy átlagos etióp lakos ökológiai lábnyoma 0,5 hektár, míg az amerikaiaknak 10 körül van. A magyarok ökológiai lábnyoma 3,1 hektárra becsülhető átlagosan.
A Föld lakossága körülbelül 25 évvel ezelőtt haladta meg azt az értéket, amikor azt mondhattuk, hogy bolygónk minden négyzetcentiméterét felhasználtuk szükségleteink kielégítésére. Azaz átléptük a Föld teljesítőképességének legfelső határát.

Ha nem tudod mekkora a TE ökolábnyomod, válaszolj pár kérdésre. Aztán az értékelés után gondolkodj el rajta.

 

Az Online Demokrácia Activity 2. fordulójában a környezetvédelem kérdésére fókuszál a csapatunk. Ha jó ötleted van ennek kapcsán, kérjük írj nekünk.