ESÉLYEGYENLŐSÉG A HIVATALOKBAN

A siketek legnagyobb problémája a mindennapokban a megfelelő kommunikáció hiánya. Éppen ezért folyamatos a küzdelem a kommunikációs akadálymentesítés terén.

Ma már törvény rendelkezik arról, hogy az egészségügyi intézmények, önkormányzatok, média, stb. a jelnyelvi tolmácsszolgálat igénybevételével biztosítsa a siketek és nagyothallók számára a megfelelő kommunikációs lehetőségeket. Utána érdeklődtünk, és szomorúan állapítjuk meg, hogy megyénkben az egészségügyben mindez egyáltalán nem működik. A helyi média sem érdeklődik a lehetőségek iránt, pedig a törvény rájuk is vonatkozik.

 

 

 

A legtöbb gondot a jelenleg hatályban lévő adatvédelmi törvény okozza a siketek számára, amely hátrányosan kezeli őket, például a banki ügyintézések kapcsán. Ezekben az esetekben a jelnyelvi tolmácsok nem működhetnek közre. A törvényt egyértelműen módosítani kellene a siketek érdekében.

Az igazságszolgáltatás az egyetlen terület, ahol problémamentesen történik a kommunikáció. Itt egyébként is elképzelhetetlen az ügyintézés a siketek számára jelnyelvi tolmács nélkül. Ezt szeretné megvalósítani a nyíregyházi önkormányzat is egyik dolgozója által, aki jelenleg jelnyelvi oktatásban vesz részt a segítségnyújtás érdekében. 

 

Siket és nagyothalló személyek közösségi közlekedése

Ajánló
Kommentek
  1. Én