SPECIÁLIS ESZKÖZÖK

A siketek és nagyothallók számára ma már számtalan segédeszköz létezik ahhoz, hogy a halló emberekéhez hasonló napi rutint kövessenek.

Speciális fényjelző - amely az élet több területén is segítségükre van (ébresztés, „babyphone”, ajtócsengő, stb.).

Jelnyelvi tolmácsszolgálat - 2003 óta minden megyében működik jelnyelvi tolmácsszolgálat. Ezekből 13-at a SINOSZ működtet, a többit különböző szervezetek, szeretetszolgálatot tartanak fent. Ez a típusú kommunikációs akadálymentesítés egy folyamatos szolgáltatás, amely ez év októberétől kiegészült a KONTAKT jelnyelvi tolmácsszolgálattal. Ez azt jelenti, hogy egy többéves fejlesztésnek köszönhetőn a siketek ma már tudnak telefonálni. Egyszerre 3-5 tolmács várja a videó hívásokat országosan. Korábban minden ügyben személyesen kellett a tolmácsszolgálathoz fordulniuk. Az internetes videó kapcsolathoz nélkülözhetetlen a megfelelő technika. A 2015. október elsejétől élesben működő szolgáltatás jelképeként adta át Orbán Viktor miniszterelnök az első laptopot Bogdánné Orosz Dórának, a SINOSZ Szabolcs megyei vezetőjének. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy egy jelenlegi tendencia szerint a siketek mellé is képeznek ki segítőkutyákat.

 

Nem csak az ember lehet halláskárosult

Velünk élő kedvenceink, kutyák, macskák is élhetnek örök csendben. Kutatások bizonyítják, hogy siket háziállataink figyelnek ránk, és igenis reagálnak a jelkommunikációra.

Nem ritka a kutyák között sem a siketség, de sokkal jellemzőbb a macskáknál, főként a fehér színű cicák esetében.

 

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én