Életmódkísérlet 7 - ENERGIADIÉTA

Annyiszor de annyiszor hallottuk, hogy az energiakészletek végesek, hogy túlfogyasztjuk magunkat.
Annyi de annyi tanács hangzott el, hogy mi mindent tehetünk meg az energiatakarékosság szellemében. Nem lehet elégszer ismételni ezeket! Mi is megtesszük!

Használjunk energiatakarékos izzókat! Csak ott világítsunk, ahol éppen tartózkodunk, és mindig oltsuk le a villanyt, ha már nincs rá szükség.


Csak azt a gépet vegyük meg, amelyre valóban szükségünk van. Az új készülék helyet igényel, és növelni fogja a villanyszámlát. Válasszuk az A energiaosztályba tartozó készüléket!
Ha végleg elromlott egy régi hűtőszekrény vagy mosógép, cseréljük le egy energiatakarékos, víztakarékos modellre. A régi készüléket adjuk le a forgalmazónál, illetve az erre szakosodott gyűjtőudvarban.


Az elektromos berendezéseket kapcsoljuk ki, ha épp nem használjuk őket, vagy elmegyünk otthonról.
Vásároljunk billenő kapcsolóval ellátott elosztót, így nem kell egyenként kihúzni a csatlakozó aljzatból azokat a készülékeket, amelyek stand-by üzemmódban maradnak kikapcsolva.


Csak addig tartsuk töltőn a mobiltelefont, amíg fel nem töltődik, utána húzzuk ki a konnektorból. A töltő áramot a rácsatlakoztatott telefon nélkül is fogyaszt, erről árulkodik, amikor megérintjük, érezzük, hogy a termelődő hőtől felmelegedett.


Ha központi fűtéses a lakásunk, olyan mosógépet (mosogatógépet) vegyünk, amely rácsatlakoztatható a meleg vízre, mert a vízmelegítés nagyon energiaigényes. Olyan mosószert válasszunk, amellyel hatékonyan lehet mosni alacsony hőfokon is (30 C). Kerüljük a szárítógép használatát. A frissen mosott ruhákat kíméli, és tökéletesen megszárítja a szellő és a napsugár.


Főzéskor az edényt fedjük le, akkor hamarabb és kevesebb energiával készül el az étel.
Sokáig főzendő alapanyagokat (bab, pulyka, gyöngytyúk, marhahús, csülök, sonka) készítsük kuktában. Kipróbálhatjuk a kuktát rizs- és burgonyafőzésre; pillanatok alatt elkészül benne.

Ismerjük meg a a háztartásban használatos alternatív energiaforrásokat. (napelem, földhő szivattyú, stb.) Figyeljük az ezzel kapcsolatos pályázatokat.

A melegvíz használat csökkentése érdekében fürdés helyett inkább zuhanyozzunk!

A fűtésszámla csökkentése érdekében hőszigeteljünk, cseréljük le a nyílászárókat hőszigetelő típusra. Központi szabályozás esetén mindig vegyük le a hőmérsékletet, ha nem vagyunk otthon.

A számítógépek esetén a laptopok energiafelvétele kisebb, mint az asztalai számítógépeké. Ha tehetjük dolgozzunk laptopon.


A légkondicionáló működése alatt az ablakokat tartsuk csukva!
Igyekezzünk elkerülni a légkondicionáló használatát. Nyári éjszakánként lehűl a levegő, szellőztessünk! Reggelig a lakás hőmérsékletet kellemesre csökkenhet. A déli nap hevét függönyökkel, redőnnyel vagy reluxával tarthatjuk távol. Ültessünk árnyékot adó fát a déli oldalra.


Évente legalább egyszer olvasszuk le a hűtőszekrényt, és tisztítsuk meg a hűtőszekrény hátulján található rácsot. Minél rövidebb ideig tartsuk nyitva a hűtő ajtaját.

Olümposz tipp:

Készíttessetek a házatokról hőtérképet, ami megmutatja, hol szökik el a legtöbb meleg!

 

Szívesen vesszük a Te ötleteidet is. Te hogyan takarékoskodsz?

Ajánló
Kommentek
  1. Én