1. forduló – versenyfeladat - Készítsetek cselekvési tervet!

Minden az akaraton múlik!

A verseny indulásakor ez a feladat jelentette számunkra a legnagyobb kihívást. Nem is igazán tudtuk, hogy milyen témát válasszunk, és hogy kezdhetnénk hozzá egy cselekvési terv kidolgozásához. Aztán amikor a bemutatkozó kisfilm kapcsán ki-ki elmondta, hogy mi jellemző rá, mivel foglalkozik szívesen, akkor kiderült, hogy közülünk többen is folyamatosan ilyen „cselekvési tervekben” vesznek részt.

Orsi rendszeresen jótékonykodik egy állatbarát alapítványnál, ami sokféle tevékenységet foglal magában. A gazdátlan és beteg állatokkal való törődés számára folyamatos feladatot jelent. Az állatokat mindannyian szeretjük, így ennél a pontnál kicsit elidőztünk, mert ezt mindannyian jó civil közösségi tevékenységnek gondoljuk.

Aztán Bendegúz mesélt bővebben arról, hogy a megyei ifjúsági önkormányzatnál milyen projektekben dolgoznak – többek között fogyatékkal élők számára rendszeresen szerveznek olyan sportnapokat, ahol az ép társakkal együtt tudnak versenyezni. S ahol soha nem a győzelem a cél, hanem egymás megismerése, és elfogadása. A csapat megbeszélte, hogy a legközelebbi ilyen eseményen mindenki részt vesz.

Virágot évek óta foglalkoztatja, hogy elsajátítsa a jelnyelvet. Szeretné megérteni azokat, akik nem tudnak beszélni, és szeretné, ha őt is megértenék a csend világában élők. Bemutatta, hogy milyen a jelelés. Ennél a témánál megálltunk: a hallássérültek, a siketek megértése, a velük való kommunikáció, illetve a nekik történő segítségnyújtás igazi kihívást jelentene számunkra – ebben mind az öten egyetértettünk. És tökéletesen összhangban van a csapat mottójával: Tanuljunk meg egymás nyelvén beszélni!

 

    Hallj a kezeddel!

A fogyatékkal élőkkel kapcsolatban sok ép embernek azért van fenntartása, mert a másságukban a betegséget látják, és félnek a reakcióiktól, a váratlan és kezelhetetlen helyzetektől. A hallássérülteket is a fogyatékkal élők közé sorolják, bár esetükben nincsenek olyan orvosi problémák, amik komoly gátat jelentenének a teljes értékű élet élésében. Csak egy kis figyelemre van szükségük, és egy különleges kommunikációs formára. A jelelés is egy nyelv – úgy mint az orosz, az angol, a spanyol. Miért is ne tanulhatnánk meg?

A kiválasztott témánkhoz remekül illeszkedik a Samsung ütős reklámfilm, amit nehéz úgy végignézni, hogy ne hatódjunk meg. A 10 milliós nézettsége is bizonyítja: valamit nagyon jól eltaláltak! Egy világcég kellett ahhoz, hogy ez a film létrejöjjön! Szeretnénk, ha a mi eszközeinkkel és a mi lehetőségeinkkel szintén készülhetne valami olyan, ami sokak figyelmét ráirányítja erre a témára.

 

   Konkrét elképzelésünk

Elhatároztuk, hogy csapatunk valamennyi tagja elsajátítja a jelnyelvi alapokat. Ebben egy jelnyelvi tolmács és a SINOSZ megyei szervezetének segítségét fogjuk kérni.

A megyei diák önkormányzat bevonásával nyílt napot szervezünk, ahol siketek és nagyothallók, valamint ép fiatalok vennének részt. Szeretnénk meghívni az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretén belül Nyíregyházán tevékenykedő önkénteseket is. A megyei sajtót is értesíteni fogjuk az eseményről, így reményeink szerint széles nyilvánosságot kap az esemény.

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én