Életmódkísérlet 5 - ZÉRÓ SZEMÉT

Tudatos vásárlók szeretnénk lenni, akik nem vesznek szemetet! Csak azt, amire valóban szükség van. A szemetünket igyekszünk szelektíven gyűjteni. Így újra felhasználhatók, vagyis megint alapanyagok lesznek, és kevesebb anyag, víz és áram kell az új termékek előállításához, és a nyersanyagforrásokat is jobban tudjuk kímélni.
Ja, és a postaládára kirakjuk a „Nem kérünk szórólapot” matricát.



És most egy nagy levegő… mert egy tucatnál is több olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel mi is, és Te is csökkentheted a szemét mennyiségét!
-Amikor csak lehetséges, ne az eldobható terméket válasszuk, hanem az újra felhasználhatót! Pár példa: A hagyományos borotvával csak egy borotvapengét koptat el az ember, de az eldobható borotva használata sokkal több hulladékot jelent. Ha szeretjük a tejszínhabot, vegyünk inkább habszifont és ne tejszínhabsprayt. Palackos üdítő és víz helyett fogyasszunk csapvizet, forrásvizet.
- A használt elemeket, hagyományos és energiatakarékos izzókat, fénycsöveket, törött higanyos hőmérőket véletlenül se dobjuk a normál szemétbe! Veszélyes hulladékok, amiknek külön gyűjtőhelye van.

- Egyszer használatos elemek helyett válasszunk újratölthetőt!
- Próbáljuk ki a tekerős zseblámpát, ebbe nem kell elem!
- Aki kertes házban lakik, az a konyhai hulladékokat könnyűszerrel komposztálhatja.
- Takarításkor érdemes kipróbálni a környezetbarát, természetes tisztítószereket pl. használhatunk szódabikarbónát és ecetet.
- Az elhasznált sütőolajat soha ne öntsünk a lefolyóba! Gyűjtsük ezt zárható edénybe és az erre kijelölt gyűjtőhelyen adjuk le. (hulladékudvarok, benzinkutak)
- Lomtalanításkor helyezzük ki a már használhatatlan holmikat. Ezeket megfelelő módon szállítják el és ártalmatlanítják.
- Amennyiben már nincs szükség valamely bútorra, könyvre, ruhákra vagy más még használható dolgokra, azokat érdemes felajánlani egy jótékony szervezetnek, vagy helyi rászoruló intézménynek. Ha ezek egyelőre nem kerülnek a szemétbe, az is környezetbarát megoldás. Az újrahasználat a szemét termelés egyik lassító tényezője.
- Tartsunk rendet, tisztaságot magunk körül. Nem szabad szemetelni az utcán, az iskolában és otthon sem.

Ha idáig eljutottál, netán megéheztél, nézd meg ezt a kisfilmet, amit a Love Food Hate Waste ételhulladék- csökkentő kampány során készítettek.

Ajánló
Kommentek
  1. Én